Poydras Home

A 56,000 SF expansion and renovation for Poydras Home, a continuing care retirement community, the project will serve as the first in Louisiana to adopt the nationally renown “Green House” model, a deconstructive effort to restore dignity to elders via small-scale, self-contained, and self-sufficient homes.

The Green House model envisions “homes in every community where elders and others enjoy excellent quality of life and quality of care; where they, their families, and the staff engage in meaningful relationships built on equality, empowerment, and mutual respect; where people want to live and work; and where all are protected, sustained, and nurtured without regard to the ability to pay.” The project consists of demolition of Poydras Home’s existing Hunter House and 60’s Wing followed by the construction of two brand new three-story masonry buildings, linked by a majestic glass concourse. This concourse will serve as the entry way for 6 separate homes, one on each floor of the two new buildings. Each home will balance spacious natural light-filled private space, with residential dining areas, kitchen, den, and a central living room with a warm hearth. Each home will integrate visual and physical access to the outdoors. In supplementing this outdoor experience, the project simultaneously includes the integration of several landscaped courtyards between the new and existing buildings, designed in collaboration with landscape architect Spackman Mossop Michaels. Watch a short video below from Poydras Home on the vision behind "Poydras Home Reimagined."

0:0

Ease of movement throughout each home was prioritized to encourage mobility and activities. Similarly, interior details and materials were designed to integrate an advanced focus on health and wellness with a traditional look and feel. Lessons learned from the COVID-19 pandemic’s effect in continuing care retirement communities served as key drivers in reconfiguring the new physical layout of Poydras Home. Indeed, the future of Poydras Home and its restructuring via the Green House model, where formerly large swathes of communal living are converted to private residences brings the additional benefit of increased infection control by greatly reducing the number of staff members who support each home and reducing the number of residents who live proximity to one another.

The project is slated for completion in 2022.

SHARE
LOCATION

NEW ORLEANS, LA

SIZE

54,000 SF

YEAR OF COMPLETION

2022 (ESTIMATED)

CATEGORY

HOSPITALITY AND MIXED-USE

SERVICES

ARCHITECTURE

INTERIOR DESIGN