Eskew+Dumez+Ripple

The Dalney Building, Georgia Institute of Technology

Georgia Institute of Technology is transforming their campus through a set of projects that provide new assignable space, consolidate surface parking into parking structures, and provide open space in the form of performative landscapes collectively called the Eco-Commons. Eskew+Dumez+Ripple is the design architect on the design-build team, which includes Collins Cooper Carusi as Executive Architect and New South Construction, selected by GA Tech to build the key component of this transformation—the Dalney Building.  

This $34M project will combines three seemingly unrelated program elements—a parking structure, an office building, and a biological wastewater reclamation facility—into a single structure that will free up over 5 acres of land to be redeveloped as a central feature of the Eco-Commons. The office space provided will host a number of organizations supporting campus research. The facility will be designed to receive, filter, store, and serve back rainwater captured from nearby buildings, and act as host for a facility that can convert blackwater using biological means into non-potable water suitable for use by campus infrastructure, decreasing overall demand on municipal water sources.  It’s building as infrastructure, infrastructure as building, all placed in a restorative landscape.  

The project will target very low energy use, such that rooftop PV could enable Net Zero Energy operation as financing allows. Pursing WELL Building and ParkSmart certification, substantial completion for the building is scheduled for July 2019.

Location: Atlanta, GA
Size: 300,000 square feet
Year of Completion:
Previous Project / Next Project