Eskew+Dumez+Ripple

930 Poydras Residential Tower

​This 21-floor mixed-use downtown high rise is includes 250 residential apartments above a 500-car garage, and is organized to create a communal amenity floor at the ninth floor level—reinterpreting the French Quarter’s courtyard housing typology for urban, high-rise living. At this raised “courtyard” level, shuttle elevators shift residents between garage and tower in order to promote opportunities for residents to cross paths with one another in a shared, communal space as opposed to the typical, introverted collection of experiences found in most high-rise residential developments.

Anchoring this level is the “sky lobby,” a dramatic glass box that cantilevers out from the fa¸ade and offers spectacular views of the downtown skyline. This double-height lounge serves as an extension of the tenant’s living spaces, with coffee bar and movie screening lounge set amongst informal groupings of furniture. Outside the sky lobby is an expansive pool deck, with a tiered bleacher rising from the pool to a sunning platform at its top. A series of townhomes along the south side—with front-door access directly off the pool deck—create an architectural edge and produce the effect of a ground-level courtyard on the garage rooftop.

Departing from the oppressive monotony of the commercial office towers surrounding it, the design of the exterior envelope incorporates a highly articulated metal panel and glass-patterned facade. The proportion of windows and insulated metal panels are extended vertically over two floors, with vertical joints in the panels shifted a half module each repeat, giving the building a non-hierarchical pattern that reinforces the appearance of a monolithic skin.

Performance Metrics

  • 43 kBtu/sf-yr  Measured during occupancy 
  • 50 kBtu/sf-yr  Measured EUI typical of this building type & size  
  • 14%  Measured vs typical of this building type & size

Post Occupancy Case Study

Location: New Orleans, LA Map This Location
Size: 462,000 square feet
Year of Completion: 2010
Previous Project / Next Project